ANBI

Op deze pagina vindt u alle door ANBI gevraagde informatie op één pagina samengevat.


Stichting van der Honing – Hoitinga

Opgericht in 2001 door S. van der Honing te Oosterwolde (Friesland)

Huidig adres: Kempenaar 02-37, 8242 BB Lelystad
E-mail adres: secretaris@stichting-vdhoning-hoitinga.nl 
RSIN/Fiscaal nummer: 813859761

Bestuurssamenstelling

Het huidige bestuur bestaat uit de volgende personen:
  •  De heer O.P. Rosier, voorzitter/vervangend secretaris
  •  De heer D.P. Hoitinga, secretaris
  •  Mevrouw M.C. van der Honing, penningmeester
  •  De heer S. J. Hoitinga, controlerend lid
  •  Mevrouw H. Wesselius, controlerend lid
Beloningsbeleid
  •  De leden van het bestuur ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten
  •  De Stichting heeft geen werknemers in dienst
Beleidsplan 2024

De stichting heeft ten doel:
  1. het stimuleren en ondersteunen van projecten gericht op onderwijs en (verbetering van) voedselproductie, teneinde de leefomstandigheden, gezondheid en zelfredzaamheid van kansarme inwoners van ontwikkelingslanden te verbeteren 
  2. het stimuleren van onderzoek en het ondersteunen van innovatieve (non-gouvernementele) projecten ter bevordering van duurzaamheid in de agrarische sector en de zuivelindustrie in onderontwikkelde gebieden 
  3. het stimuleren en bevorderen van sociaal-culturele en historische activiteiten in de door de Friezen bewoonde landstreken
Het vermogen tot verwezenlijking van het doel van de stichting wordt gevormd door verkregen erfstellingen of legaten en eventuele andere schenkingen.
De stichting doet niet aan de werving van fondsen, aangezien de stichting reeds met ingang van het jaar 2012 over een substantieel vermogen, als stamvermogen, beschikt.
De waarde van het stamvermogen wordt jaarlijks zo veel als mogelijk op peil gehouden vanuit de verkregen revenuen. Het bestuur evalueert jaarlijks in hoeverre de inflatiecorrectie van het CBS, ten laste van de verkregen revenuen, op het stamvermogen toegepast zal worden. De uitkeerbare revenuen, verkregen op het stamvermogen in het afgelopen jaar, worden aangewend voor donaties aan projecten, die overeenstemmen met de doelstellingen. 
De Stichting heeft een netwerk van contacten, waaruit voorstellen voor projectenworden verzameld. Ook worden nieuwe aanvragen ontvangen. Alle aanvrager(s) dienen hun voorstel in te leveren bij het bestuur van de stichting. 
Op basis van criteria, die duidelijk maken of het voorstel aan de doelstelling voldoet en de ondersteuning een tijdelijk karakter heeft, wordt de begroting en het stappenplan van uitvoering beoordeeld. 
Bij prioriteitsstelling worden o.a. eerdere donaties, de overige financiering en de rapportage over de stand van zaken in het realiseren van de verbeteringen meegenomen. Er is bij een verzoek uit het buitenland een Nederlandse stichting nodig, die ook achter het project staat. Deze Nederlandse organisatie verzorgt als intermediair o.a. de administratieve verwerking en het overmaken van de donatie, alsmede de ontvangst van rapportage en verantwoording van de gedoneerde gelden voor onze Stichting.
Sinds 2018 wordt het stamvermogen deels belegd met een beperkt risico-profiel. Dit is mogelijk geworden via de wijziging van de Statuten van de Stichting in 2017. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden op de financiële markten in 2022 was er een negatief rendement. Er was echter nog een resterend budget van het jaar 2022 beschikbaar en het bestuur heeft besloten om eenmalig geen inflatiecorrectie toe te passen. Het is daarom toch mogelijk geweest om in 2023 donaties te doen aan 14 projecten.

Op de website www.st-vdhoning-hoitinga.nl zijn de eisen voor nieuwe aanvragen voor 2024 vermeld.

Standaardformulier publicatieplicht ANBI vermogensfondsen




Share by: